Ditched mobile phones in Africa and Asia saved from the dump

Recycling old mobile phones to help the economy and the environment in developing countries. This article is original from Dutch news medium Bright Tv.

 

 

Per jaar worden wereldwijd 1,8 miljard mobiele telefoons verkocht. Hier recyclen we onze versleten mobieltjes braaf, maar in ontwikkelingslanden is dat anders. Daar belanden ze gewoon op de vuilnisbelt. Zonde! Het bedrijf Closing the Loop redt die oude telefoons en helpt daarmee de economie en het milieu.

In ontwikkelde landen is recycling van elektronica netjes geregeld door de regering, maken NGO’s zich er druk om als het niet goed gebeurt en dragen fabrikanten een deel van de verantwoordelijkheid. In veel ontwikkelingslanden bestaat dit geen van drie. Het resultaat: mobiele telefoons met hun gevaarlijke, maar goed recyclebare metalen eindigen op de afvalberg.

Om te overleven verbranden lokale bewoners die enorme vuilnishopen om kostbare metalen eruit te kunnen vissen. Zo wordt de economische vooruitgang opeens een gezondheidsprobleem. Bovendien worden die metalen steeds schaarser. Logisch dat er iets moet gebeuren.
En daar komt Closing the Loop om de hoek kijken. De sociale onderneming probeert de mobiele industrie te verduurzamen. Mobieltjes die in Afrika en Azië compleet onbruikbaar zijn geworden, redden ze van de afvalberg om te recyclen in Europa. Zo stimuleren ze lokaal duurzaam ondernemerschap én maken ze van het afvalprobleem een kans.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *