A NEW LIFE FOR DITCHED MOBILE PHONES

VNIn Afrika heeft de markt van de mobiele telefonie de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Maar wat gebeurt er met afgedankte mobieltjes? Vaak worden die verbrand om zo het metaal dat er in zit te kunnen winnen. Een milieuonvriendelijk verwerkingsproces dat ook nog gevaarlijk is voor de volksgezondheid en waarbij uiteindelijk maar vijfentwintig procent van de herwinbare materialen ook echt terug wordt gewonnen.

Dat moest anders, vond Joost de Kluijver. Hij kwam regelmatig in Afrika omdat hij daar voor zijn vorige bedrijf Techreturns uit Nederland en Italië afkomstige tweedehandstelefoons verkocht. Kluijver ging op onderzoek uit en ontdekte dat er wereldwijd maar vijf fabrieken zijn die op een verantwoorde en veilige manier mobiele telefoons kunnen recyclen. En een van die fabrieken staat in België. Daar winnen ze 95 procent van het in de telefoons verwerkte ijzer, goud, koper en zilver en dat verkopen ze weer aan grondstoffenhandelaren.

Joost de Kluijver zette in Afrika een netwerk op van schroothandelaren die afgedankte telefoons inzamelen.

Het kon dus anders! En zo begon De Kluijver met Closing the Loop aan een omgekeerde cyclus. In plaats van elektronica in Afrika te dumpen, haalt hij afgedankt e-waste terug naar Europa voor verdere verwerking. De afgelopen drie jaar was de grote uitdaging om in Afrika een netwerk op te zetten van schroothandelaren in de formele en informele sector die de afgedankte telefoons kunnen inzamelen. Dat is inmiddels gelukt in Nigeria, Uganda, Kenia, maar vooral ook in Ghana, waar in een buitenwijk van de hoofdstad Accra de grootste dumpplaats voor e-waste ter wereld is ontstaan. Het is een van de giftigste plekken op aarde doordat er dag en nacht elektronisch afval wordt verbrand. Closing the Loop ging hier de samenwerking aan met Recell Ghana, een bedrijf dat mobiele telefoons verkoopt en repareert.

De afgelopen drie jaar zijn in totaal honderdtachtigduizend telefoons ingezameld, nu zullen dat er alleen in 2014 al tweehonderdduizend zijn. En het is een economisch rendabel proces. De Kluijver verwacht dit jaar geld over te houden. Closing the Loop ging eerder al de samenwerking aan met het Nederlandse Fairphone, de producent van de eerste eerlijke mobiele telefoon ter wereld waarover we eerder dit jaar schreven. Voor elke Fairphone die wordt verkocht, haalt Closing the Loop er drie terug uit Afrika. Met Closing the Loop wordt lokaal ondernemerschap gestimuleerd, de afvalberg kleiner en de industrie van de mobiele telefonie een klein beetje duurzamer.

De radicale vernieuwers zijn mensen en organisaties die hun ideeën over sociale en duurzame vernieuwing in de praktijk brengen, vaak tegen de stroom in. Een jury onder leiding van ontwerper Daan Roosegaarde heeft uit meer dan 200 inzendingen de 14 beste vernieuwers van het jaar gekozen.

RV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *